Lavinia Silvia Ciungan - “Inima își cunoaște necazurile și niciun străin nu se poate amesteca în bucuria ei.” Proverbe 14:10

Bucură-te tinere, cu responsabilitate

Un context diferit, de cu totul altceva era vorba, dar o frază anume  mi-a atras atenția și m-a pus pe gânduri: ” Nu e o alegere, e o responsabilitate!”

M-am întrebat atunci: De ce nu alegere? De ce responsabilitate? Ce vrea să spună cu asta? Care e diferența atât de importantă dintre aceste două cuvinte, ”alegere” și ”responsabilitate”?

M-am gândit la ele în parte și le-am căutat sensul, atât cel perceput de mine cât și cel din Dex, explicit și descriptiv.

”Bucură-te tinere, în tinerețea ta, fii cu inima veselă cât ești tânăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.” Eclesiastul 11:9

Desigur, conjunctura era diferită, domeniul era diferit, dar citind și recitind versetul acesta mi-au venit cuvintele acelea în minte: ”Nu e o alegere, e o responsabilitate!”

Căi ”alese” de inima mea… Se aplică și aici? Nu e o alegere ci o responsabilitate? Nu mi-am dat eu inima Domnului? Nu prin însăși rugăciunea Tatăl nostru spunem de atâtea ori ”facă-se voia Ta”? Cum să se facă voia Lui dacă aleg eu?

Alegere: după voia mea, după placul meu; responsabilitate: ”obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele.”*

Ești gata să suporți consecințele alegerilor tale? Știi care e prețul? Ești responsabil pentru viața ta sau te bucuri de moment și faci ce vrei cu viața ta?

Odată ce ai devenit creștin, odată ce spui ”facă-se voia Ta”, în momentul acela tu pieri, dispari, te evaporezi, nu mai exiști. În momentul acela ești mort față de tine și plin de viață în Hristos. Nu mai ești tu, este El. Nu mai alegi tu, ci alege El. Obligat de a efectua un lucru? Obligat de a da socoteală cuiva? Obligat de a accepta și suporta consecințele? Răspunsul meu e: DA! Nu, nu Dumnezeu te obligă, Dumnezeu îți pune în față viața și moartea. Tu alegi. Dar poți alege să te obligi. Poate că sună ciudat, dar alege să te obligi să faci voia Lui indiferent de consecințe.

De ce să te obligi? Am auzit zilele astea ceva interesant: ”De drag!”. Să faci totul de dragul Lui, chiar dacă nu ar fi nimic pe urmă, nici rai, nici iad. Nimeni nu te obligă să cucerești o fată și un băiat, nu? Nimeni nu te obligă să vorbești cu ea, cu el, nu? Nimeni nu te obligă să faci tot ce îți stă în putință să o obții pentru tine, să îl obții pentru tine, nu? Și totuși de ce o faci, cu toate că nu ai siguranța că va fi a ta, va fi al tău? Răspunsul e cu siguranță acesta: ”De drag!”

Alege, de dragul Lui Isus, să fii responsabil! Alege să te bucuri, cu responsabilitate!

__________

*Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Autor: Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, Anul apariției: 1998, Tipul: Oficial 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>