Lavinia Silvia Ciungan - “Inima își cunoaște necazurile și niciun străin nu se poate amesteca în bucuria ei.” Proverbe 14:10

Așteptare

Pășeșc pe drumuri și de multe ori nu știu încotro merg. Drumul pare necunoscut, dar nu mă îngrijorez. Sunt fericit. O urmăresc, merg în spatele ei. Aș vrea să știu ce e în mintea ei, gândurile care trec pe acolo, dar nu am acces. Ochii ei sunt singura portiță spre interior, dar cum aș putea să îi citesc corect? Dacă aș știi doar să citesc exact ceea ce este în interior, atunci întrebările mele ar avea răspunsuri. Dar pentru că nu pot citi, atunci ce pot știi cu siguranță? 

Mersul ei este câteodată așa de alert că nu pot ține pasul cu ea, iar alteori e așa de lent încât cred că ar vrea să stea de povești cu fiecare trecător. Întotdeauna privește în jos, niciodată nu se uită în ochii celorlați. Poate e rușine, poate e suferință, poate e nesiguranță, dar… dar dacă nu e rușine? Dacă nu e suferință? Dacă e bucurie? Dacă nu e nimic? Dacă e doar simplu ea? Dacă nu este o explicație pentru asta? Nu pot știi, ochii ei poate nu ii citesc așa cum sunt defapt.

O văd într-o încăpere, e și ea acolo, puțin retrasă, niciodată parcă nu se implică prea mult. Întotdeauna te face să te gândești la ea, deși de multe ori pare atât de neînsemnată sau poate doar în ochii mei. Vrea să nu fie remarcată și totuși e remarcată întotdeauna. O surprind cu privirea de multe ori și ochii ei strălucesc. Tresar puțin de fiecare dată. Ascunde ceva înăuntrul ei. E atât de simplă, e atât de tăcută. Uneori mă simt frământat, torturat de ea, simt întotdeauna că trebuie să o privesc, nu cumva să pierd o expresie a feței ei, un gest, un cuvânt. Cum aș putea să aflu? Cum aș putea să vorbesc cu ea când îmi răspunde în câteva cuvinte la majoritatea întrebărilor. Nu o pot face nicicum să vorbească mai mult.

 __________

Pășesc pe drumuri și de multe ori nu știu încotro merg. Drumul pare necunoscut, dar nu mă îngrijorez. Sunt fericită. Îl simt întotdeauna, merge în spatele meu. Aș vrea să știu ce e în mintea lui, gândurile care trec pe acolo, dar nu am acces. Ochii lui sunt singura portiță spre interior, dar cum aș putea să îi citesc când eu nu am curajul să-l privesc în ochii? Dacă aș putea doar să-mi ridic privirea ca să văd exact ceea ce este în interior, atunci întrebările mele ar avea răspunsuri. Dar pentru că nu am curajul, atunci ce pot știi cu siguranță? 

Mersul lui se ondulează după mersul meu. Îl simt, dar nu îl văd. E undeva în spatele meu, întotdeauna e acolo. Oare la ce se gândește? Oare merge exact prin același loc pe unde am mers și eu? Oare calcă pe aceleași pietre pe care am călcat și eu? Oare atinge aceleași frunze care le-am atins și eu? Nu pot știi, ochii mei nu au curajul să întoarcă privirea înapoi.

Îl văd într-o încăpere, e și el acolo, întotdeauna te face să te gândești la el. Vrea să nu fie remarcat și totuși e remarcat întotdeauna. Îl surprind cu privirea și ochii lui strălucesc. Tresar puțin de fiecare dată. Ascunde ceva înăuntrul lui. E atât de simplu. Nu aș vrea să pierd nici o expresie a feței lui, un gest, un cuvânt. Cum aș putea să vorbesc cu el când tot ce am e doar o strălucire? Stă nemișcat și privește, niciodată nu face un pas în plus.

 

”Vă rog fierbinte, fiice ale Ierusalimului: nu stârniți, nu treziți dragostea până nu vine ea.” Cântarea Cântărilor 8:4

Va veni un timp în care o voi putea face să vorbească mai mult.

Va veni un timp în care voi avea curajul să privesc înapoi spre el.

”Așteptarea celor neprihăniți nu va fi decât bucurie.” Proverbe 10:28

Redus la tăcere? – Nu!

Apoi Domnul Și-a întins mâna și mi-a atins gura. Și Domnul mi-a zis: ”Iată, am pus cuvintele Mele în gura ta.” Ieremia 1:9

Da, e chemarea lui Ieremia și da, Domnul aici îi promitea lui și îi vorbea lui, dar nu știu de ce versetul acesta îmi dă putere și mie, cuvântul acesta îmi vorbește și mie și cred că versetul acesta îți vorbește și ție. Dumnezeu ne-a creat să fim ai Lui, să-i slujim Lui. Cum? Cu frică, în tăcere? NU! Cu glas tare, vorbind, arătând, demonstrând, înfăptuind. Ești tăcut? Ești timid? Sau poate ești vorbăreț dar atunci când vine vorba de lucruri serioase taci și tu? Poate nu ești rușinos, dar atunci când vine vorba de lucruri care contează te lovește timiditatea și pe tine? Îndrăznește! Curaj omule! Îndrăznește să spui ceea ce El pune în tine.

Apoi le-a zis: ”Pentru ce sunteți așa de fricoși? Tot n-aveți credință?”” Marcu 9:40

Gândește-te, imaginează-ți și meditează la imaginea aceasta: Închipuie-ți mâna Domnului, mâna care a făcut tină, a uns ochii și a dat vedere orbilor, mâna care a hrănit mulțimi de popoare, mâna care a fost străpunsă de un piron pe cruce la Golgota pentru tine și pentru mine. Mâna aceasta care face minuni, închipuie-ți-o! Apoi continuă cu imaginea: Domnul întinde mâna aceasta spre tine și îți atinge gura. O poți simți? Mâna Lui atinge buzele tale. Unde e frica? Dispare! Unde e tăcerea? Dispare! Unde e timiditatea? Dispare! El vrea să vorbești! El vrea să spui lumii ceea ce El îți dictează! Când mâna lui atinge gura ta, atunci cu siguranță minuni se vor întâmpla. Nu spune că e ușor, nu spune că o să îți iasă din prima și că nu o să te încurci, nu, dar spune că El pune cuvintele Lui în gura ta. Cuvintele Lui în gura ta! Asta contează! Vorbește!

Și Isus i-a zis: ”Dacă poți!… Toate sunt cu putință celui care crede.” Marcu 9:23

Ea

O vezi de multe ori printre flori. E micuță de statură și puțin plinuță. Poartă întotdeauna o fustă lungă, largă, de culoare gri cu un sorț deasupra ei, o cămașă, o bluză și o vestă. În picioare are niște papuci ce seamănă cu papucii de casă din piele întoarsă, cu blăniță maro pe dinăuntru și se vede puțin din șosetele ei albe. Sub baticul ei stă un păr alb combinat cu nuanțe de gri. E destul de în vârstă. Fața ei senină e brăzdată de riduri și tenul ei deschis la culoare evidențiază doi ochi mari albaștri din care tâșnesc valuri și valuri unul după altul pe care plutesc zeci de ani de viață umană.

Mă uit fix la ea în ochi și nu pot ține privirea dreaptă prea mult timp, nu am putere. Ascunde prea mult după, o forță e în ea. Mă uit în ochii ei și valurile mă ajung, se lovesc de mine, încep să prind din ea. Mă întreb pe cine au mai lovit valurile? Cine le-a mai văzut? Cine a mai fost udat de ele?

O văd stând pe un scaun în tramvai, cu florile într-o cutie lângă ea. E așa micuță și pare atât de firavă, de neputincioasă, asta până când a deschis vistieria bună a inimii ei și a început să scoată lucruri și lucruri, vorbe, povestiri din Biblie, trăiri. A început să vorbească despre El, iubitul ei, Isus. A început să strige în tot tramvaiul că dorința noastră cea mai mare, a oamenilor, ar trebui să fie aceea de a-L alege pe El, de a-L iubi pe El. A început să spună adevăratul scop al Paștelui, al morții și învierii Lui. Mă uitam la ea cuprinsă de vorbele ei și nu puteam să-mi abțin buzele să nu zâmbească. A mai spus și despre noi, fetele, despre frumusețea adevărată și aceasta nu stă în numărul cât mai diferit de culori puse pe față, nu în vopsele, nici într-o îmbrăcăminte care să-ți evidențiezi formele corpului ci în simplitate, naturalețe.

Uite un om, mi-am zis, uite o femeie curajoasă, uite o diademă, o frumusețe în mâna Lui! “Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preț decât mărgăritarele!” Proverbe 31:10

E prețuită! De noi? Nu știu câți oameni o iau în seamă, nu știu câți sunt cuprinși de ceea ce spune ea, dar El, El stă lângă ea și o privește cu atâta iubire. Îngerii se coboară în jurul ei și o înconjoară. E protejată!

“Vei fi o cunună a frumuseții în mâna Domnului, o diademă împărătească în mâna Dumnezeului tău.” Isaia 62:3

Dor

Mi-e dor de tine, copilă, mi-e dor de tine, copile!

Mi-e dor să te văd alergând la Casa Mea, Mi-e dor să te văd stând cu inima sinceră și deschisă înaintea Mea. Mi-e dor să te aud cântând iar gândul să-ți fie la Mine. Mi-e dor să te văd îngenunchiat în prezența Mea, Mi-e atât de dor să te văd pe genunchi, să uiți de tine, să uiți de timp, să uiți… să-ți amintești de Mine și doar de Mine, Tatăl Tău.

Mi-e dor să te văd cum vorbești cu oamenii plin de compasiune, de dragoste. Mi-e doar să te văd cum ajuți oamenii, cum te interesezi de ei, cum te gândești la ei. Mi-e dor să te văd alegând corect, Mi-e dor să te văd alegând întotdeauna în beneficiul celui de lânga tine, Mi-e dor să te aud vorbind de bine de ei, Mi-e dor să te văd încurajându-i, Mi-e dor să te aud cum povestești cu pasiune despre Mine.

Mi-e dor să te văd liniștit și plin de pacea pe care Ți-o ofer, Mi-e dor să te văd învăluit în harul Meu, Mi-e dor să te port pe brațele mele, copile, Mi-e dor să mă lași să te călăuzesc, să îți vorbesc. Mi-e dor să îți șterg lacrima de pe obraz, Mi-e dor să mă joc cu buzele tale și să formez zâmbete. Mi-e dor să mă joc cu mâinile tale și să creăm forme, să creăm cuvinte, să facem lucruri să prindă viață. Mi-e dor să mă joc cu picioarele tale și să le feresc de gropi, de pietre, de spini. Mi-e dor să te văd așa cum te-am creat, așa cum te vreau, te-am vrut și te voi vrea: cu totul pentru Mine!

 

Ți-e dor de mine, Doamne?… mi-e dor de Tine, Doamne… „Și mi-am întors fața spre Domnul, Dumnezeu ca să-L caut… ” Daniel 9:3

Bucură-te tinere, cu responsabilitate

Un context diferit, de cu totul altceva era vorba, dar o frază anume  mi-a atras atenția și m-a pus pe gânduri: ” Nu e o alegere, e o responsabilitate!”

M-am întrebat atunci: De ce nu alegere? De ce responsabilitate? Ce vrea să spună cu asta? Care e diferența atât de importantă dintre aceste două cuvinte, ”alegere” și ”responsabilitate”?

M-am gândit la ele în parte și le-am căutat sensul, atât cel perceput de mine cât și cel din Dex, explicit și descriptiv.

”Bucură-te tinere, în tinerețea ta, fii cu inima veselă cât ești tânăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.” Eclesiastul 11:9

Desigur, conjunctura era diferită, domeniul era diferit, dar citind și recitind versetul acesta mi-au venit cuvintele acelea în minte: ”Nu e o alegere, e o responsabilitate!”

Căi ”alese” de inima mea… Se aplică și aici? Nu e o alegere ci o responsabilitate? Nu mi-am dat eu inima Domnului? Nu prin însăși rugăciunea Tatăl nostru spunem de atâtea ori ”facă-se voia Ta”? Cum să se facă voia Lui dacă aleg eu?

Alegere: după voia mea, după placul meu; responsabilitate: ”obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele.”*

Ești gata să suporți consecințele alegerilor tale? Știi care e prețul? Ești responsabil pentru viața ta sau te bucuri de moment și faci ce vrei cu viața ta?

Odată ce ai devenit creștin, odată ce spui ”facă-se voia Ta”, în momentul acela tu pieri, dispari, te evaporezi, nu mai exiști. În momentul acela ești mort față de tine și plin de viață în Hristos. Nu mai ești tu, este El. Nu mai alegi tu, ci alege El. Obligat de a efectua un lucru? Obligat de a da socoteală cuiva? Obligat de a accepta și suporta consecințele? Răspunsul meu e: DA! Nu, nu Dumnezeu te obligă, Dumnezeu îți pune în față viața și moartea. Tu alegi. Dar poți alege să te obligi. Poate că sună ciudat, dar alege să te obligi să faci voia Lui indiferent de consecințe.

De ce să te obligi? Am auzit zilele astea ceva interesant: ”De drag!”. Să faci totul de dragul Lui, chiar dacă nu ar fi nimic pe urmă, nici rai, nici iad. Nimeni nu te obligă să cucerești o fată și un băiat, nu? Nimeni nu te obligă să vorbești cu ea, cu el, nu? Nimeni nu te obligă să faci tot ce îți stă în putință să o obții pentru tine, să îl obții pentru tine, nu? Și totuși de ce o faci, cu toate că nu ai siguranța că va fi a ta, va fi al tău? Răspunsul e cu siguranță acesta: ”De drag!”

Alege, de dragul Lui Isus, să fii responsabil! Alege să te bucuri, cu responsabilitate!

__________

*Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Autor: Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, Anul apariției: 1998, Tipul: Oficial